Galetka je tradiční palačinka z pohankové mouky

Když se řekne galetka, může se vám vybavit koláč se sladkou náplní, s okraji zohýbanými dovnitř. Anebo se vám může vybavit tato tradiční verze palačinek z pohankové mouky složených do psaníčka, se sázeným vejcem uvnitř. Připravte si tuto jednoduchou, ale vynikající snídani nebo večeři s různými obměnami – s čerstvou zeleninou a sýrem, pečenými houbami, hummusem a pečenou zeleninou, grilovanou paprikou a feta sýrem... variant je mnoho!

Odkud recept na galetku pochází? Její původ je ve Francii, v Bretani a Normandii, kde tyto tenoučké galette připravují k snídani. Jejich tenkost je docílena kroužícím dřívkem ve tvaru obráceného T po pánvi s těstem. Pohanka se mele v bezlepkovém mlýně společnosti PROBIO, která pochází z Ekofarmy Probio. Mele se za nízkých teplot, aby byly zachovány všechny prospěšné látky a přirozená chuť a vůně této zdravé pseudoobiloviny.  

Ingredience:

Palačinky:

  • 1 šťastné vejce
  • 220 ml biomléka nebo vody
  • 100 g bio pohankové mouky PROBIO 
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na obložení:

  • 4 vejce
  • čerstvý sýr
  • čerstvá zelenina 
  • bylinky 

Postup:

  1. Z vejce, mléka nebo vody, pohankové mouky a špetky soli vymíchejte metlou hladké lité těsto. Nechte odpočívat asi 10 minut. 
  2. Mezitím si můžete osmažit z vajec volská oka, nakrájet zeleninu a bylinky, kterými budete chtít galetky nakonec posypat.
  3. Na rozpálené, omaštěné pánvi osmažte palačinky z obou stran. Potřete čerstvým sýrem. Doprostřed každé palačinky položte volské oko a okraje přehněte (do psaníčka). 
  4. Podávejte posypané čerstvými bylinkami, s čerstvou zeleninou.