Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná, a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

Ingredience:

  • 10 stonků zeleného chřestu
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 50 g tvrdého ovčího sýru
  • 50 g másla
  • cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr

Postup:

1.   Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.

2.    Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.

3.     Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou a vaříme cca 20 minut.

4.     Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.

5.     Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

Náš tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.

Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality