Jak na bábovku z Levandulového údolí

Levandule lékařská je královnou bylin, se kterou můžete kouzlit i v kuchyni. Její pozitivní vliv na naše zdraví i psychickou pohodu jistě ocení každý. Tentokrát pro vás Levandulové údolí připravilo recept na skvělou levandulovou bábovku.
Levandulová bábovka s BIO Levandulí Chodouňskou

Ingredience:

  • 170 g cukru – ideálně náš BIO levandulový cukr (tím lze nahradit lžíci levandulových květů – viz níže)
  • 200 g změklého másla
  • 4 vejce pokojové teploty
  • 250 g měkkého tvarohu pokojové teploty
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového (případně skořicového) cukru
  • 1 lžíce levandulových květů (suché, čerstvé) – pokud nemáte náš BIO levandulový cukr
  • máslo a strouhanka na vymazání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Oddělíme žloutky a bílky. V míse utřeme máslo s cukrem, postupně přidáme žloutky jeden po druhém a vše pěkně promícháme. Do směsi přidáme tvaroh a znovu promícháme.
  2. V další míse smícháme mouku, prášek do pečiva, levandulový cukr (levandulový květ) a vanilkový cukr. Použít lze i skořicový cukr, protože skořice si s levandulí rozumí více než dobře.  Směs mouky postupně po částech zapracujeme do tvarohové směsi.
  3. Z bílků ušleháme sníh a pomalu vmícháme do těsta.
  4. Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a pečeme v troubě předehřáté na 180 ºC asi 40-50 minut, propečení kontrolujeme „špejlovým“ testem.
  5. Po upečení necháme bábovku 10 minout odpočinout ve formě, poté ji opatrně vyklopíme. Vychladlý moučník posypeme moučkovým cukrem a můžeme ozdobit třeba snítkou levandule.

Dobrou chuť a na zdraví s BIO Levandulí Chodouňskou!

Instagram: @levandulove.udoli