Už je všeobecně známo, že bílá mouka je pro naše tělo jen prázdnou potravinou. Dopřejte svému velikonočnímu pečivo trochu více „života“, obohaťte je a i sebe o živiny v podobě celozrnné mouky. Vláknina, enzymy, oleje, minerální látky v celozrnné mouce navíc v bio kvalitě udělají z vašeho velikonočního pečení mlsání bez výčitek.
Doba přípravy: 30 minut + doba kynutí + doba pečení
Množství: asi 20 kousků
Suroviny:
- 30 g droždí
- 500 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté bio PROBIO + 1 lžíce do kvásku
- 70 g třtinového cukru bio PROBIO+ 1 lžíce do kvásku
- 200 ml mléka
- 70 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku bio
- nastrouhaná kůra z ¼ citronu bio
- vejce na potření
- med na potření
Postup:
- Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte mouku a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek.
- V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
- Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45 – 60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
- Těsto rozdělte na +/- 17 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
- Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.
Autor: @vareniste