Kdo se netouží v únoru postit, rozhodně si oblíbí naše pečené vepřové koleno. Ozvláštnili jsme ho pikantní švestkovou omáčkou se zázvorem a česnekem a zlehčili výborným příjemně nakyslým zelným salátem. Aby vám co nejvíce chutnalo, můžete zkusit Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE z ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s. r. o. V roce 2020 bylo oceněno prestižní značkou kvality Regionální potravina v Pardubickém kraji. V čem tkví jedinečnost této masné delikatesy? Především ve využití metody SOUS-VIDE neboli moderním způsobu přípravy pokrmů ve vakuu. Navíc bez využití konzervantů. Proto si masíčko zachová vlastní šťávu a dobře natáhne koření. Kromě dokonalé chuti je další výhodou skutečnost, že během přípravy nedochází k přepalování tuků.
Počet porcí: 4 porce, Doba přípravy: 60 minut, Náročnost: **
Ingredience:
- 1 Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE (ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.)
- 400 g švestkových povidel
- 20 g zázvoru najemno
- 3 stroužky česneku najemno
- 2 dl červeného vína
- půl lžičky chilli
- 250 g červeného zelí
- 250 g bílého zelí
- 100 g mrkve
- 150 g majonézy
- 30 g cukru
- 100 g hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- 100 g hrubozrnné hořčice
Postup:
1. Nejdříve si uděláme omáčku. V hrnci na oleji orestujeme zázvor, pozvolna alespoň 5 minut. Přidáme česnek a restujeme další 2 minuty. Zalijeme vínem a přidáme povidla. Povaříme pozvolna 10 min. Dochutíme solí, chilli a necháme vychladnout.
2. Koleno vybalíme a vložíme na plech i s nálevem a pečeme na 120 °C 15 minut, pak zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme do zlatova.
3. Mezitím si uděláme salát. Zelí si nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme nahrubo. V míse smícháme mrkev, zelí, majonézu a dochutíme solí, cukrem, octem a hořčicí.
4. Hořčici si připravíme jednoduše. Smícháme plnotučnou hořčici s hrubozrnnou 1:1
Zdroj fotografií a receptů: Regionální potravina