Viktor Preiss vypráví o osudových setkáních, výjimečných rolích i nevinných únicích

Více než osm hodin si s žijící legendou divadelních prken, filmových pláten i rozhlasových studií povídala mladá scenáristka Nikol Nováková. Výsledkem je audiosérie Viktor Preiss – portrét, která život i tvorbu slavného umělce přibližuje v pěti tematicky uzavřených dílech. Posluchačům přináší vzpomínky na klíčové okamžiky ze života Viktora Preisse, na jeho slavné kolegy, velké role i dění v zákulisí.

Co díl, to zhruba 25 minut vyprávění, osobitých postřehů a upřímných odpovědí. Tvůrce životopisné audiosérie zajímala cesta Viktora Preisse k herectví, stejně jako jeho mimořádně zodpovědný a pečlivý přístup k práci. Probírali s ním nejen jeho oblíbené role, ale také milovaný žánr, kterým je tragikomedie. Posluchači se dozví, kdo je pro Viktora Preisse důležitý při jeho divadelní práci, jak je na tom s nervozitou a proč chodíval na všechny divadelní zkoušky s výrazným předstihem.

O divadle, (roz)hlasu i výtvarném umění

Významným tématem, jemuž je věnován jeden díl a které se zároveň prolíná napříč celým cyklem, je vztah Viktora Preisse k rozhlasu a práce s jeho nezaměnitelným hlasem, podle něhož ho posluchači bezpečně poznají v řadě rozhlasových her i v dabingu.

Řeč byla také o strachu z výšek nebo o velké vášni, kterou je pro Viktora Preisse výtvarné umění.

Kromě vzpomínek nabídne audiosérie rovněž citace a ukázky nezapomenutelných vystoupení, která jsou s populárním hercem neodmyslitelně spjata a dotváří celkový obraz putování po hercových vzpomínkách.

Všemi díly provází Helena Dvořáková. Tato role jí byla svěřena nejen pro její krásný, kultivovaný projev a jemný smysl pro humor, ale také proto, že ji s manželi Preissovými pojí srdečný osobní vztah. Považuje se dokonce za jejich „herecké dítě".

Unikátní série již nyní na Audiotece

„Portrét Viktora Preisse je součástí cyklu, který přibližuje příběhy umělců, jež publikum oslovili nejen v oblasti filmu a divadla, ale také mluveného slova. Prvním velikánem, jehož osobitě pojatý medailonek jsme posluchačům nabídli, byl Jiří Lábus. O tom, že bude následovat Viktor Preiss, o jehož mimořádném umu svědčí například ocenění Neviditelný herec století, nebylo pochyb,“ vysvětluje Michal Sieczkowski, který se ujal režie novinky. Stojí za ní Audioteka, jedna z největších audioknižních platforem v Česku.

Právě v aplikaci Audioteka si mohou zájemci zdarma poslechnout první díl série Viktor Preiss – portrét. Pokračování je zatím určeno pouze členům Audioteka Klubu, kteří mají v rámci předplatného neomezený přístup k více než 1 500 titulů včetně novinek v předpremiérovém uvedení. Více informací najdete na www.audioteka.cz.

Tvůrčí tým audio série Viktor Preiss – portrét

Pořadem provázela: Helena Dvořáková

Námět a scénář: Nikol Nováková

Režie: Michal Sieczkowski

Dramaturgie: Tereza Nováková

Mistr zvuku, sound design a postprodukce: Bojan Bojič

Asistent zvuku: David Šindelář

Produkce: Lucie Laňková

Šéfproducent: Michal Sieczkowski

Zvláštní poděkování: Janě Preissové

Natočeno pro Audioteku ve studiu BeLoud v roce 2024.