Cibulové kroužky s křenovou omáčkou

Je to tady, konečně jsme si pro vás nachystali recept na fenomenální cibulové kroužky. Klasika, která nikdy neomrzí. Poslouží třeba jako pikantní večeře ze surovin „co dům dal“. Navíc na cibuli bychom rozhodně neměli zapomínat, už jenom pro její antibakteriální účinky. Chcete-li, aby byl pokrm výraznější, zvolte bílou cibuli. Kdo naopak touží po jemnější a nasládlejší variantě, preferujte červenou. A co je dokonalým společníkem cibulových kroužků? Správně, nějaký dip nebo omáčka. Tu naši jsme dochutili smetanovým křenem. Nechte si chutnat.
Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 50 minut, náročnost: *

Ingredience:

  • 3 cibule
  • 100 g hladké mouky
  • 4 g droždí
  • 175 ml vody
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • cukr krupice

Křenová omáčka:

  • 4 lžíce majonézy
  • 8 lžic zakysané smetany
  • 4 lžíce smetanového křenu
  • sůl, černý pepř

 Postup:

  1. Do vlažné vody rozmačkáme droždí, přidáme špetku cukru a vmícháme mouku s mletým fenyklem. Necháme odpočinout na teple 30 minut. Mezitím nakrájíme cibuli na centimetrové plátky a rozebere ji na jednotlivé kroužky.
  2. Cibulové kroužky poprášíme hladkou moukou a obalíme v těstíčku, které jsme předtím promíchali.
  3. Kroužky smažíme v oleji při 180 °C dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku.
  4. Křenovou omáčku vytvoříme smícháním všech ingrediencí a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zpestřit nakrájenou meduňkou.

Tip: Pokud máte vy nebo někdo z rodiny problém se snášenlivostí lepku, použijte mouku bezlepkovou. Mezi přirozeně bezlepkové patří kukuřičná, pohanková, rýžová, mandlová, hrachová, cizrnová, fazolová a třeba i amarantová.

Zdroj fotografií a receptů: Akademie kvality.