Unikátní čerstvost, to je Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník

Milujete tradiční potraviny, ale zároveň se necháte rádi překvapit? Bio tvaroh Ekofarmy Javorník vás přesvědčí, že i osvědčená klasika může být naprosto výjimečná. Jeho krémové konzistenci a lahodné chuti odoláte totiž jen stěží. Podtrhněte jeho jedinečnost v harmonické kombinaci třeba s čerstvým ovocem.

Výroba této proslulé pochoutky trvá pouhý jeden den, během něhož se pečlivě dbá na dosažení správné hustoty a zachování bílé až smetanové barvy. Jemná struktura s drobnými zrnky sýra nabízí ojedinělý chuťový zážitek. Již po prvním soustu pochopíte, proč právě tahle mléčná pochoutka získala ocenění Biopotraviny roku 2021 a označení Regionální potraviny za rok 2016. Pro jeho měkkost a vyšší obsah tuku je ideální volbou do šlehaných dezertů, pomazánek, na pečení zákusků a koláčků nebo jen tak s křupavým chlebem.

Aktuální maloobchodní cena je 63,50 Kč za 300 g a zakoupit jej můžete na www.eshop-ekofarmajavornik.cz nebo přímo ve faremní prodejně.

TIP na závěr: I vy preferujete lokální produkty v bio kvalitě? Nezapomeňte, že jedině správné označení logy biolistu a biozebry na obale vám zaručí, že je výrobek skutečně bio!

Výlet za moravskou gastronomií

Majitelé Ekofarmy Javorník se hospodaření v režimu ekologického zemědělství věnují už od roku 1996. Výrobky zpracovávají zejména z čerstvě nadojeného mléka od krav pasených na loukách CHKO Bílých Karpat, kterého ročně zpracují až 300 000 litrů. Samotné bio mléko prochází pouze šetrnou pasterizací, aby si zachovalo původní vlastnosti, biologickou hodnotu a skutečnou chuť. Předními produkty jsou také další mléčné výrobky, jmenovitě čerstvé a zrající sýry, tvarohy, jogurty, kysané jogurtové nápoje a další mléčné potraviny bohaté na bílkoviny, vápník a mléčné kultury.

Jako jedni z mála českých výrobců se pyšní sýrem s bílou plísní v bio kvalitě, který drží titul Nejlepší biopotravina roku 2016 a 2022 a rovněž se umístil na prvním místě v národní sýrařské soutěži. „Náš sýr s bílou plísní je výborný sám o sobě třeba jako chuťovka k vínu, ale můžeme z něho připravit i mnohé sýrové speciality. Nám nejvíce chutná nakládaný s různými druhy koření a grilovaný. Dále je výborný ke smažení nebo k přípravě pomazánek,“ doporučuje Radka Barboříková, vedoucí obchodního oddělení farmy. Rostlinná produkce farmy je zaměřená na pěstování tržních obilovin, krmiv pro zvířata i pečení celozrnného pečiva ve vlastní pekárně. V sadech pak najdete především švestky, jablka a hrušky. Díky vlastní pěstitelské pálenici se zde od roku 2014 zpracovávají i ovocné kvasy na kvalitní destilát.

Žádný úspěch není zadarmo, stojí za ním tvrdá práce a spousta úsilí, za což se mohou majitelé opakovaně pyšnit titulem Zemědělec roku Zlínského kraje a Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců za rok 2016. „Povýšili jsme ekologické zemědělství i na ekologické zpracování. Potraviny, které vyrábíme, si dokážeme sami vyprodukovat. Máme mlékárnu, pekárnu, pálenici, restauraci i penzion,” komentuje majitel farmy Josef Tománek jejich soběstačnost. Kromě výroby báječných produktů se na farmě soustředí také na výsadbu starých odrůd ovocných dřevin, obnovu květinových luk, ošetřování starých stromů, tvorbu remízků, broukovišť, plazníků a malých vodních tůní v krajině.

Toužíte-li po útěku do přírody, Ekofarma Javorník vám poskytne kompletní zážitek v podobě krásného ubytování i agroturistický program. Na návštěvu si vyčleňte alespoň dva dny a užijte si výlet hezky po moravsku.