Limnos čeká na vaše objevování!

Chcete prožít dovolenou v klidné destinaci, která skýtá i trochu toho bezpečného dobrodružství? Pak by mohla být vaše volba jasná. Navštivte řecký ostrov Limnos omývaný Egejským mořem, který je jako stvořený pro vás. Křišťálově čistá voda, zlaté písečné pláže, vřelá atmosféra, přátelští obyvatelé, vynikající místní kuchyně bohatá na čerstvé mořské plody, sýry a med.

„Z velké části je hornatý a na procházce do vnitrozemí nezřídka potkáte pasoucí se stáda ovcí. Mimochodem, z jejich mléka se tu vyrábí úžasné místní sýry  Kalathaki a Melichloro,“ říká výkonná ředitelka cestovní kanceláře Travel Family Blanka Hrubá, která doporučuje řadu dalších zajímavostí ostrova: „Kdybychom vám měli dát tip na zajímavý výlet, pak by nejspíše vyhrálo archeologické naleziště Kavirio. Jedná se o zbytky chrámu z 8. století př. n. l., kde se prý odehrávaly tajemné náboženské obřady.“  My pro úplnost doplňujeme, že jde o svatyni, která je  zasvěcena bohům Egejského moře.

„Opravdu zajímavou přírodní lokalitu pak tvoří mělké jezero Alykí se slanou vodou. V období sucha se voda odpaří a vzniklá solná pláň pokrytá bílou krustou, která je zdánlivě téměř bez života. Jde ale o významný a jedinečný biotop, který obývají unikátní společenstva rostlin a živočichů. Dají se tu pozorovat například vzácné druhy ptáků,“ popisuje mimořádné místo Blanka Hrubá a přidává další informace o krásách ostrova: „Jestli je na Limnosu něco opravdu romantického, pak je to dechberoucí západ slunce nad horou Athos. S Travel Family o něj nepřijde žádný návštěvník ostrova. Všechny naše hotely a apartmány jsou totiž na západním pobřeží,“ potvrzuje výkonná ředitelka cestovní kanceláře. Ubytování, která vám poskytnou pohodlí, jsou rozhodně Para Thin Alos v Agios Ioannis a Plati – Nirvana.

Pokud toužíte objevovat, je ostrov pro vás jako stvořený. Na své cestě za zážitky rozhodně nemůžete vynechat hlavní město Myrina, které má své kouzlo ve svitu slunečních paprsků, ale i ve večerních hodinách. Navštivte pevnost a kostel sv. Mikuláše, projděte se přístavem. Na seznam míst, které byste měli navštívit si napište Panagia Kakaviotissazde je totiž jeskyně s kostelem bez střechy, dále geologický park Faraklou Ammothines, kde se nachází písečné duny, které jsou v Řecku zcela výjimečná záležitost. Příjemný večer můžete strávit nejen v taverně Barbounaki v Agios Ioannis, ale navštívit můžete celou řadu kulturních akcí, které vám přiblíží život  na ostrově i zvyky, které se zde dodržují.      

Chcete si naplánovat výlet na celý den? Pak by vás mohlo zajímat archeologické naleziště Poliochni, prastaré město, které bylo kdysi srovnatelné s Trojou. Navštívit také můžete tradiční vesnici Kontopouli, kde můžete ochutnat místní lihovinu Tsipouro nebo navštívit keramickou dílnu. Kotsinas vám zase poskytne panoramatický výhled na severní část ostrova se skvělou pláží Kotsina. Kamkoli se na ostrově vydáte, zažijete pravou řeckou pohostinnost, která  z něj dělá ideální místo pro vaší dovolenou.