Digitální detox je čas od času žádoucí, zlepší váš spánek, vztahy i produktivitu!

Léto je synonymem zaslouženého odpočinku, kdy potřebujeme načerpat sílu a energii slunečních paprsků na další měsíce. Zkusili jste už někdy zařadit digitální detox při letní dovolené? Odpojení od online světa může být osvěžujícím a osvobozujícím zážitkem. Zde jsou důvody, proč byste měli zvážit digitální detox a jak na to, abyste si užili čas pro sebe.

Pozitiva digitálního detoxu

Neustálé notifikace, e-maily a sociální média nás pohlcují dnes a denně. Často už nemáme ani přehled o času, který nám online svět spolkne. Proto byste se měli alespoň o prázdninách v čase dovolených pokusit o digitální detox, který umožňuje mozku odpočinout a snižuje psychický tlak. Je zdravý také pro vaši duševní pohodu a lepší spánek. Modré světlo z obrazovek totiž narušuje produkci melatoninu, hormonu spánku, a odpojení od elektronických zařízení může vést především k  hlubšímu spánku.

Užijte si čas pro sebe i s přáteli

Digitální detox není jen o odpojení od technologií, ale o napojení na sebe sama a lidi, kteří jsou nám blízcí. Je to možnost vypnout a načerpat energii, kterou nám digitální svět častokrát vysává. Tak proč to nezkusit? Vaše tělo a mysl vám za to jistě poděkují stejně tak jako rodina či přátelé, na které tím pádem budete mít ještě více času. Naplánujte si s nimi aktivity, které vás budou bavit a zaplní smysluplně váš čas. Ať už je to čtení knih, sportování, turistika nebo prostě relaxace u dobrého drinku, kde si vychutnáte společně Ploom X. Uvidíte, že když nebudete neustále rozptylování obrazovkami, zlepší se i vaše sociální vztahy s lidmi kolem vás.

Náš tip: O tom, že budete offline, informujte raději své okolí, abyste předešli zbytečným obavám a nedorozuměním. Dnes už si totiž každý zvykl příliš na to, že je člověk běžně dostupný kdykoli a kdekoli.

Jak na digitální detox během dovolené

V první řadě si stanovte cíl a rozhodněte se, jak dlouho budete bez digitálních zařízení a co od tohoto detoxu očekáváte. Pokud však kompletní detox není možný, stanovte si jasná pravidla. Například kontrolovat e-maily jen jednou  za tři dny, nebo používat telefon jen pro nouzové situace. Pokud potřebujete přístup k důležitým informacím jako jsou například letenky, vaše rezervace, vytiskněte si je nebo si je zapište. Zkuste si také užít přírodu bez neustálého focení telefonem. Procházky v lese, plavání v jezeře nebo jen lenošení na pláži poskytnou tělu a mysli kýžený odpočinek, což bude mít také úžasný vliv na vaši psychiku.

Náš tip: Vytvořte si offline rutinu! Nahraďte digitální návyky novými offline aktivitami. Místo scrollování sociálních sítí se naučte hrát na kytaru nebo začněte psát deník, u kterého si můžete dopřát Ploom X.

Takže až budete balit kufry na letošní dovolenou, nezapomeňte si zabalit i odhodlání k digitálnímu detoxu. Uvidíte, že to bude jedna z nejlepších investic do vašeho zdraví a pohody.