Hanuš Lamr vytvořil unikátní brož ve tvaru brouka, kterou vzdává hold Franzi Kafkovi

Umělec, designér a šperkař Hanuš Lamr představuje svůj nejnovější počin – brož Gregor ve tvaru brouka. Unikátní šperk je poctou životu a dílu pražského rodáka a jednoho z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století, Franze Kafky, jehož 100. výročí úmrtí si v těchto dnech připomínáme. Inspirací pro tento mimořádný šperk se stala slavná Kafkova povídka Proměna, ve které se hlavní hrdina Řehoř Samsa jednoho rána probudí v těle obřího brouka.

„Kafka ve svých dílech mistrně ztvárnil pocity odcizení, existenciální úzkosti i absurdity života. Proměna patří mezi jeho nejikoničtější díla a brouk se stal určitým symbolem Kafkovy tvorby. Prostřednictvím šperku s tímto motivem bych rád vyjádřil svůj obdiv k tomuto literárnímu géniovi," vysvětluje Lamr.

„Gregor“ je vytvořen z mimořádných materiálů. Broži dominuje stříbrný obsidián z Mexika, stříbrné krovky představuje plátek šišky sekvoje pocházející z Pražského hradu a výrazný je i motiv rozchodníků, které si Hanuš přinesl ze dvora domu svého otce, nedávno zesnulého umělce Aleše Lamra. Precizní řemeslné zpracování odráží Lamrův typický smysl pro detail a inovativní design. Výsledkem mimořádně náročného tvůrčího procesu je působivé umělecké dílo, které je zároveň nositelným a nadčasovým šperkem.

„Kafka je neodmyslitelně spjat s Prahou a českou kulturou. Jsem rád, že mohu tímto šperkem vzdát hold jeho odkazu a zprostředkovat naléhavost a dnes opět i aktuálnost jeho tvorby novým způsobem," dodává Lamr.

Brož Gregor nebo šperky (nejen) z aktuální kolekce Bloom si můžete pořídit na e-shopu, nebo se domluvit na individuální konzultaci přímo v ateliéru Hanuše Lamra.

Pracovní léto Hanuše Lamra

V současnosti můžete práce Hanuše Lamra vidět na výstavě Tři Lamři v Galerii Ludvíka Kuby v Poděbradech (do 28. července), od 6. června se můžete těšit v nové Ó Gallery v Hrzánské pasáži na společnou výstavu Zlatky a Hanuše Lamrových s názvem Bloom & NEZAMODŘÍ a v září budou práce manželského páru představeny v rámci prestižní přehlídky Paris Design Week v Českém centru v Paříži.

Další informace najdete na:

http://www.hanuslamr-shop.cz/
https://www.hanuslamr.com/