Středoevropský fest1val nabídne návštěvníkům týden filmových premiér, módních přehlídek, architektury a designu

Fest1val přichází s jedinečnou kulturní událostí s mezinárodním přesahem, která se bude konat ve dnech od 30. 4. do 5. 5. 2024 v Dolních Vítkovicích. Tato akce, podporovaná ministerstvem kultury, ministerstvem průmyslu a obchodu a Moravskoslezským krajem, spojí tři oborové sekce: IFFO (International Film Festival Ostrava) – filmový festival představující předpremiéry a premiéry české a slovenské kinematografie –, UNOS – multidisciplinární prezentaci v oblasti textilu, skla, keramiky, grafiky, objektů, fotografie – a PULSE – dlouhodobý projekt zaměřený na propojení kreativního regionu střední Evropy v oblasti architektury, urbanismu, interiérového designu a produktového designu. Pořadatelem akce je agentura Leemon. Více informací na www.fest1val.eu.

Multižánrový ostravský fest1val, který se rozprostře v oblasti Dolních Vítkovic, slibuje návštěvníkům týden plný kulturních zážitků. Významné osobnosti české a zahraniční tvorby představí svá díla v Gongu, Brickhousu, Futureu, Jedničce, Výdušné jámě, ve Velkém světě techniky a na zámku Vítkovice. Vstupenky jsou již nyní k dispozici na Ticketstream. Hlavními partnery této události jsou společnosti Adifex, Cylinders Holding a CarTec Group. Hlavním mediálním partnerem je skupina Prima a videoplatforma Prima+.

Ředitelka fest1valu Nikola Tošenovská zdůrazňuje svoji vizi spojení tří odlišných oborů do jedinečné události, která se uskuteční v Ostravě. „Spojením filmu, designu a multidisciplinárního umění vytváříme nový prostor pro kreativitu a inspiraci, přenášíme bohatou kulturní atmosféru do srdce střední Evropy a dáváme Ostravě nový kulturní rozměr,“ říká.

Mezinárodní filmový festival IFFO (International Film festival Ostrava) nabídne divákům díla od ikon české i zahraniční tvorby. Lidé se mohou těšit na zahajovací galavečer a červený koberec, filmové premiéry a předpremiéry, celkem 25 kinoprojekcí, na pořad 7 pádů Honzy Dědka, na delegace tvůrců filmů a herců, debatní diskuse a pop-upy. „V rámci festivalu byla vypsána studentská soutěž krátkometrážního filmu, které se zúčastnilo 41 studentů vysokých uměleckých škol z České republiky, Polska, Slovenska, Rakouska a Maďarska. Odborná porota ve složení Arkaitz Basterra (baskický režisér a producent), David Laňka (režisér a filmový kritik) a Marek Jeníček (Managing Director CinemArt a.s.) a Kamila Janovičová (česká herečka působící v Národním divadle Moravskoslezském) vybere deset nejlepších autorů, jejichž filmy se budou promítat během studentských dní. Vítěz bude vyhlášen na galavečeru IFFO 1. 5. 2024 a získá 1000 eur na podporu další tvorby,“ vysvětluje ředitelka IFFO Monika Hillová.

Program filmových projekcí: Jedna noc, Noční klid, Smršť, Přišla v noci, Django, Chinaski: Každej ví kulový.

www.iffo.cz

www.fest1val.eu/blog/filmy

UNOS je autonomní sekce středoevropského eventu fest1val, konkrétně kategorie Fashion & Beyond, adresující diverzní line-up toho nejlepšího napříč současným spektrem československé módy. Konkrétně nosné téma sekce, móda, od pradávna osciluje na hraně umění a užitku – fakt, který je především v současné době materializmu a konzumu čím dál víc konfrontován

v kontextu změny a návratu k poctivému řemeslu, vyšší kvalitě, hlubším odkazům a širším přesahům.

Virvar právě proto v rámci akce „unáší“ status quo, publikum i narativ na neutrální půdu ostravských Dolních Vítkovic se zajímavou historií, jedinečnou estetikou a silným geniem loci, aby tak mohla vzniknout nová tradice a hnízdo nekonvenčnosti, odvahy a benchmarku kvality v oblasti módy a kreativních odvětví a jejich odnoží.

„UNOS není o objevování již objeveného ​ani o tvorbě obrazů fiktivní dokonalosti. Je a bude o posunech, reflexi a revizi, v reálném čase a skutečném prostoru; a zahajuje nejen novou éru komplexní platformy Virvar, která už víc než pět let podporuje talenty v oblasti fashion a umění, ale také novou etapu v celkovém kontextu módního a designového dění,“ vysvětluje CEO a zakladatelka Virvar a festivalové sekce UNOS Eva Sýkorová Čomborová.

„I proto bude sekce Fashion & Beyond odbornému i širšímu publiku pravidelně prezentovat jména a autory, kteří disponují jedním nebo více kritérii z oblasti vzdělání, praxe, kontinuity a konceptuality tvorby, jejího specifika nebo unikátnosti samotného přístupu. Vznikne tak prostor nejen pro živou diskuzi, reflexi a revizi aktuálního statu quo, ale i pro vývoj a nové impulsy v rámci oboru a jeho odnoží,“ dodává Eva Sýkorová Čomborová.

https://www.fest1val.eu/blog/fashion-beyond

Line-up: Lousy Auber, Jan Černý, Petra Kubíková x Emil Taschka, Boris Kráľ, NANICHE by Natálie Dufková a Vladimira Klumpar (KLUMPAR & PAVLIK STUDIO), Dominika Petrtýlová, Štefan Sekáč, Juraj Straka TEXTILE STUDIO JS, Tereza Vu.

Odborný garant: Rony Plesl

PULSE je dlouhodobý projekt, jehož cílem je mapovat, propojovat a vzájemně inspirovat kreativní region střední Evropy napříč architekturou/urbanismem, interiérovým designem a produktovým designem. Hlavním záměrem je umožnit best-practice sharing a diskuzi mezi architekty, designéry, developery, odborníky, akademiky a politiky v rámci pěti zemí (Česko, Maďarsko, Polsko, Rakousko a Slovensko). 

„V rámci sekce PULSE se budou v Ostravě ve dnech 2.–3. května konat přednášky předních osobností oborů architektury a designu z celého středoevropského regionu, diskuze, expozice toho nejlepšího z jednotlivých zemí, ale především unikátní networking a best-practice sharing. PULSE bude tématy adresovat současné skutečné výzvy architektury a designu a podněcovat tak diskuzi. Moderátor Daniel Stach přivítá speakery – špičky oborů ze všech pěti zemí, ale i zahraniční hvězdy, jako jsou například světoznámý architekt Daniel Libeskind nebo uznávaný produktový designér a umělec Arik Levy,“ přibližuje záměr projektu spoluzakladatelka PULSE Eva Kozarová.

Program Pulse:

  1. května: PRODUKTOVÝ A INTERIÉROVÝ DESIGN

PRODUKTOVÝ DESIGN

Propojení místních designérů a výrobců – jde o běžnou praxi, nebo výjimku? 

Přijďte si poslechnout zkušenosti předních výrobců a samotných tvůrců ze všech pěti zemí střední Evropy, poznejte obě perspektivy skrze přednášky a panelové diskuze a podělte se s námi o tu svoji.

INTERIÉROVÝ DESIGN

Jaká je situace v tomto kreativním oboru v každé z pěti zemí? Jaké jsou zkušenosti jednotlivých středoevropských špiček interiérového designu? Edukace, respekt, prestiž a spolupráce s dalšími obory a kontakt se zahraničím? Srovnání místního a zahraničního prostředí (z pohledu klientů, projektů, spolupráce s architekty atd.).

Hlavním cílem bude zaměřit se na tato aktuální témata a reálné výzvy a zároveň nabídnout best-practice sharing, inspiraci a diskuzi. 

  1. května: ARCHITEKTURA A DEVELOPMENT

Co nejvíce řeší současná architektura a development v celém regionu? A je to skutečně všude stejné?

Jaké jsou rozdíly práce architekta a developera v rámci střední Evropy? Je současný systém efektivní a pomáhá výstavbě, nebo naopak brzdí rozvoj měst? Jak jsou na tom jednotlivé země?

Své zkušenosti a názory představí přední architekti, developeři, ale i zástupci municipalit a městského plánování ze všech pěti zemí. Dojde tak k atraktivní konfrontaci různých názorů a úhlů pohledu na současnou výstavbu.

www.pulse.archi/ostrava-cs