Opékání buřtů je česká tradice, takže zvolte ty nejlepší!

S příchodem jara a vzrůstajícími teplotami začíná období grilování, opékání i pikniků. A co by to bylo za táborové chvilky bez dobrých špekáčků? Nic nezlepší atmosféru jarního podvečera jako skvěle upečené masové lahůdky. Ale jak najít ten nejlepší špekáček, který rozzáří vaše chuťové pohárky a potěší všechny kolem? Pokud chcete mít jistotu, že si opravdu pochutnáte a že špekáček bude skvělý i pro vaše děti, přečtěte si rady Martina Čejky, majitele a řezníka z tradičního Řeznictví Čejka.

Kvalita začíná uvnitř – dbejte na konzistenci a strukturu

Špičkový špekáček začíná s kvalitními surovinami. „Správný špekáček vyžaduje vepřové maso, hovězí maso a hřbetní sádlo, nikoli plstní, které je jemnější," zdůrazňuje Martin Čejka. Když si vybíráte, sledujte strukturu a konzistenci. Špekáček by měl být pružný, křehký a soudržný, s rovnoměrnou strukturou masa a bílými tukovými očky.

Dejte na první dojem – barva a vůně napoví více, než si myslíte

Světle růžová barva a nepravidelné kostky špeku jsou znaky opravdové kvality. „Před ohřátím by měl špekáček vonět lákavě a být příjemně slaný a kořeněný," dodává řezník. Během grilování sledujte jeho chování – poctivý kousek bez přidané mouky zůstane na klacku, nespadne a zůstane šťavnatý.

Sledujte obsah masa i dalších přísad

Hodnotný špekáček obsahuje minimálně 40 % masa a neobsahuje nežádoucí látky jako lepek nebo sóju. „Dbejte na to, aby produkt neobsahoval strojně oddělené maso a aby obsah tuku nepřesáhl 45 %," radí Čejka.

Vybírejte příště špekáčky s jistotou a užijte si perfektní chvilky u ohně s rodinou a přáteli!