Jarní veletrh Sběratel láká na rarity i bezplatné oceňování sbírek

Oblíbená 0 euro suvenýrová bankovka, která připomíná 50 let pražského metra nebo známkový přítisk s legendární Jawou 250 „Pérák“, jsou jen některé z řady novinek, které budou mít premiéru na jarním veletrhu Sběratel. Největší jarní setkání sběratelů proběhne 22. – 23. března v pražském hotelu Olympik. Představen na něm bude také oficiální pamětní list ve formě bankovky ke 110. výročí narození Bohumila Hrabala.

Na jarním veletrhu Sběratel se sejde přes osmdesát prodejců z celého světa, mimo jiné dorazí s kompletním sortimentem svých známek Německá pošta. Návštěvníkům, kterých pravidelně míří na akci na tři tisíce, budou nabízet poštovní známky, mince, bankovky, medaile, pohlednice a další sběratelský materiál.

Pražské metro letos slaví padesát let od spuštění první linky a kulaté výročí připomíná 0 euro suvenýrová bankovka, na které je vedle historické soupravy vyobrazen první úsek trasy „C“ včetně původních názvů stanic. „Počítáme, že o novou bankovku bude stejně velký zájem jako o 0 euro suvenýry věnované Karlu Gottovi, Jiřině Bohdalové nebo skupině Olympic,“ řekl ředitel veletrhu Jindřich Jirásek. Vášniví sběratelé čekají na nízká čísla bankovek, jež jdou do prodeje jako první, už několik hodin před otevřením veletrhu, někteří pak na místě často i nocují.

Na veletrhu se bude křtít sběratelská bankovka Bohumila Hrabala 

K unikátnímu sběratelskému počinu se odhodlalo Polabské muzeum se sídlem v Poděbradech k výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala. Ten by 28. března 2024 oslavil 110. narozeniny. Jeho život je spojen s mnoha místy, ale zcela nesmazatelně a trvale je spojený s chatovou osadou v Kersku. Od roku 2022 je majitelem Hrabalovy chaty Středočeský kraj a Polabské muzeum ji má ve správě. Letos v květnu by se měla po náročné rekonstrukci otevřít veřejnosti.

U příležitosti obou těchto událostí vydá Polabské muzeum pamětní tisk v podobě sběratelské bankovky. Její realizace se ujal světově proslulý grafik Matej Gábriš, který do bankovky vložil mnoho detailů z Hrabalova života, jež ho provázely prakticky celý život, ať to jsou vlaky nebo láska ke kočkám. Bankovku obsahující celkem 16 ochranných prvků vytiskla tiskárna cenin DAS Security Printing a bude vydána v číslovaném limitovaném nákladu.

V rámci jarního veletrhu Sběratel bude za účasti autora, zástupců muzea i Středočeského kraje slavnostně odhalena její podoba a to v pátek 22. března ve 13:30 hod. Samotné spuštění prodeje v Polabském muzeu je pak plánováno na květen.

Jawa 250 „Pérák“ slaví výročí poštovním devítiblokem

Zajímavou novinkou pro filatelisty i fandy starých motorek je nový přítiskový devítiblok České pošty s motivem legendárního motocyklu Jawa 250 „Pérák“, který v roce 2024 slaví 70 let od zahájení výroby. Autorem kresby stejně jako přítiskové známky je výtvarník Petr Ptáček, jehož mohou sběratelé potkat osobně na autogramiádě, která se bude konat první den veletrhu od 15:00 hod.

Česká „dvoueurovka“ se smaženým sýrem a olympijská rarita

Na jarním veletrhu Sběratel půjde do prodeje také druhá 2 Euro mince s lokálním motivem. Tentokrát to bude „smažák“. Dvoueurové mince, které nebyly v oběhu (uncirculated), s natištěným motivem začínají být ve světě samostatnou sběratelskou kategorií. Už nyní existuje několik desítek různých motivů.

Emise, za kterou stojí organizátoři veletrhu Sběratel, má jednotící název “Národní poklady” a představuje fenomény typické pro českou obecnou kulturu. Není tedy divu, že začíná „pivem“, následuje „smažený sýr“, „utopenci“ a nakonec „slivovice“. Autoři série tak chtějí s nadsázkou lehce inspirovat české zákonodárce, až budou někdy v budoucnu dumat nad motivem českého eura…

Každá mince vychází v limitovaném nákladu 400 kusů a je v prodeji pouze na veletrzích Sběratel.

Zajímavou raritu zapůjčil na veletrh soukromý sběratel z Velké Británie. K vidění bude arch poštovních známek vydaný k Olympijským hrám v Londýně v roce 2012, u kterých ale nebyla omylem natištěna hodnota. A jak dobře ví každý sběratel, právě jakékoliv chybotisky a odchylky se ve sběratelství cení nejvíc…

Neleží vám doma poklad?

Přímo na veletrhu si je také možné nechat ocenit vlastní donesené sbírky od znalců z profesních organizací. Návštěvníkům budou k dispozici odborníci ze Svazu českých filatelistů (poštovní známky), České numismatické společnosti (mince, medaile, bankovky), Klubu sběratelů autogramů (podpisy), Antik Kureš (starožitnosti) nebo Muzea cenných papírů (akcie, ceniny).

Veletrh Sběratel se v Praze koná 3x ročně. V březnu a listopadu v hotelu Olympik a v září na výstavišti PVA Expo Praha. Celkem na všechny tři akce míří každý rok na 15 000 lidí.

Ženy, děti a mládež do 18 let mají vstup na všechny veletrhy už tradičně zdarma.

Více o veletrhu na www.sberatel.info