Zelený zákal trápí stále více pacientů. Nepodceňujte jeho prevenci!

Zelený zákal, odborně známý jako glaukom, je vážné oční onemocnění, které může vést až k úplné slepotě. Důležitou zprávou je, že může být diagnostikován i během rutinních očních vyšetření. Kdy jste naposledy podstoupili preventivní prohlídku zraku? V rámci Světového týdne glaukomu od 10. do 16. března máte šanci.

Zelený zákal je na rozdíl od šedého zákalu nevratné oční onemocnění, u kterého dochází k odumírání a degeneraci zrakového nervu, a je druhou nejčastější příčinou ztráty zraku. S glaukomem se potýká přibližně 2 % osob nad 40 let a 3,5 % osob nad 70 let, přičemž dvakrát častěji jsou postiženy ženy. Podle posledních dostupných dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR z roku 2021 bylo diagnostikováno 378 000 lidí se zeleným zákalem, což znamenalo nárůst za předchozí roky. Zrádnost onemocnění spočívá také v tom, že každý druhý člověk o své nemoci neví, ale včasná diagnostika může váš zrak zachránit.  

Rizikové skupiny a příznaky

Pokud se ve vaší rodině už vyskytl zelený zákal, neměli byste návštěvu očního lékaře zbytečně odkládat. U těchto lidí bývá až o 10 % častější výskyt zeleného zákalu. Mezi rizikové skupiny obyvatel patří lidé nad 40 let, kteří trpí závažnější formou krátkozrakosti, nebo naopak silnou dalekozrakostí, mají cévní nemoci, cukrovku, poruchy štítné žlázy a vysoký tlak.

Mezi nejčastější příznaky patří vidění duhových kruhů okolo světel, změna či ztráta zraku, rozmazané vidění, zúžené tunelové vidění, nebo zčervenání oka. Samotný zelený zákal se nedá vyléčit, ale k dispozici je léčba, která snižuje nitrooční tlak. „Po 40. roce života byste měli oční vyšetření absolvovat minimálně jednou za dva roky. Pokud patříte do některé z rizikových skupin, je vhodné navštívit očního lékaře každý rok," vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.cz, online prodejce dioptrických i slunečních brýlí, kontaktních čoček a produktů pro péči o oči.

Nejčastější příznaky glaukomu v závislosti na typu a stádiu jsou:

-          zamlžené až zúžené zorné pole,

-          ztráta prostorového vidění,

-          světloplachost,

-          bolesti hlavy hlavně v oblasti očí až nevolnost,

-          ztráta zrakové ostrosti v pokročilém stádiu nemoci,

-          glaukomový záchvat - náhlá ztráta zraku

Důležitá je prevence i léčba

Pravidelné oční kontroly jsou klíčové pro včasnou diagnostiku a léčbu glaukomu. Důležitost těchto kontrol se zvyšuje s věkem a přítomností rizikových faktorů. Léčba glaukomu může zahrnovat oční kapky pro snížení tlaku v oku, laserovou terapii nebo chirurgické zákroky, v závislosti na typu a stadiu onemocnění. „Klíčovým ukazatelem je nitrooční tlak. Proto je důležitá prevence. Vyšetření spojené s výskytem zeleného zákalu probíhá pomocí tonometru, který měří nitrooční tlak, a je většinou velmi rychlé a bezbolestné,” upozorňuje optometristka Kristýna Štěbetáková z optiky Alensa, kde si také můžete nechat změřit nitrooční tlak.

Světový týden glaukomu

Příležitost budete mít na prevenci v březnu v rámci Světového týdne glaukomu (od 10. do 16. března), kdy si budete moci dát bezplatně vyšetřit nitrooční tlak bez doporučení praktického lékaře.

Náš tip: Bezplatné vyšetření zraku v Alensa

Optiky Alensa v Praze i Brně vám nabízí bezplatné vyšetření vašeho zraku i nitroočního tlaku zdarma. Objednat se můžete on-line a v kalendáři si zvolíte jen datum a čas vyšetření. Prohlídka trvá maximálně třicet minut.  www.alensa.cz