Českým bestsellerem za rok 2023 jsou Gazely Patrika Hartla

Ceny pro nejprodávanější tituly vydané v roce 2023 byly v rámci 25. ročníku akce Český bestseller uděleny hned v deseti kategoriích. Zapojili se také samotní čtenáři, které nejvíce oslovil mrazivý román Aleny Mornštajnové Les v domě. Vyhlášení vítězů se uskutečnilo 1. března 2024 v ostravském Domě knihy Knihcentrum.cz. Slavnostní události se kromě vítězů hlavní a čtenářské kategorie zúčastnili i další ocenění v čele s Josefem Maršálkem a Petrem Kolečkem, ale také David Matásek nebo Jakub Prachař.

Do nominací dnes už tradiční akce Český bestseller byly zahrnuty knihy vydané v roce 2023 a prodávané v síti kamenných knihkupectví i e-shopu Knihcentrum.cz. Jednalo se tak přibližně o 8 000 titulů. Rozděleny byly do deseti kategorií pokrývajících tematické okruhy knižní produkce.

Česká beletrie si získává stále větší oblibu

Hlavní cena je, jak název napovídá, určena české tvorbě, konkrétně beletrii pro dospělé. Ocenění Český bestseller 2023, a k němu náležící sošku z ateliéru akade­mického sochaře Olbrama Zoubka, si odnesl Patrik Hartl za román Gazely. Konkurence je přitom stále větší, protože jak za organizátora říká jednatelka Knihcentrum.cz s.r.o. Šárka Besedová, zájem čtenářů o beletrii českých autorů v posledních letech roste. V dané kategorii se tak v roce 2023 sešlo více než tisíc titulů.

Pro vítěze dalších kategorií byla, podobně jako u přechozích ročníků akce, připravena skleněná plaketa. V kategorii Překladová beletrie pro dospělé ji získal krimi román Tíživé ticho, jehož autorem je britský spisovatel a scénárista Robert Bryndza. Z kuchařek vydaných v roce 2023 se v síti Knihcentrum.cz nejlépe prodávaly Buchty po ránu, za jejichž vznikem stojí Josef Maršálek a Tereza Bebarová. Cenu za odbornou a populárně naučnou literaturu pro dospělé obdržela Modrá krev od Aleny Činčerové a Barbory Jarošové Kinské. V segmentu literatury pro děti a mládež byl největší zájem o další díl úspěšné série Jeffa Kinneyho – Deník malého poseroutky Škola na odstřel. Sportovním publikacím dominovala jediná autorizovaná kniha vzpomínek a rozhovorů fotbalové legendy Antonína Panenky. Vyšla pod názvem Panenka a jejími autory jsou Václav Tichý a Zdeněk Pavlis. Prvenství v kategorii Biografie patří titulu Marek Dvořák – Mezi nebem a pacientem. Postřehy lékaře letecké záchranky zaznamenal Martin Moravec. Cenu za nejprodávanější titul erotické literatury získala kniha Karmín od Sharon Page.

Udělena byla i Cena čtenářů a Speciální ocenění

Součástí Českého bestselleru je rovněž Cena čtenářů. V ní mohla veřejnost až do 26. února 2024 hlasovat pro svůj nejoblíbenější titul. Vybírali přitom z užších nominací, tedy ze tří titulů v každé z kategorií. Zvítězil román Les v domě od Aleny Mornštajnové.

Při slavnostním vyhlašování knižních cen bylo předáno také Speciální ocenění, které připadlo manželům Janě a Romanovi Vaňkovým za více než milion prodaných výtisků.

Úspěch slaví také audioknihy

Šestým rokem jsou v rámci Českého bestselleru oceňovány i nejúspěšnější audioknihy prodávané na platformě Audioteka.cz, která v Česku patří k největším. Otevřeny pro ně byly dvě kategorie. Nejprodávanější audioknihou uvedenou na náš trh v roce 2023 se stalo Zatmění, jehož autorem je Jo Nesbø. Dílo načetl David Matásek. Nejposlouchanější audioknihou v rámci Audioteka Klubu se za rok 2023 stal Tirák, autorský audioseriál Petra Kolečka, kde v hlavních rolích excelují Jakub Prachař a Jana Stryková.

Přehled oceněných titulů

Hlavní kategorie Český bestseller za rok 2023 (Česká beletrie pro dospělé)

Patrik Hartl: Gazely

Jde o příběh bouřlivého týdne tří nejlepších kamarádek, které kdysi chodily do třídy s Prvokem, Šampónem, Tečkou a Karlem. Šárka v pondělí oslaví narozeniny, večer ztratí mobil a v úterý se jí kvůli tomu otřese život v základech. Karolína ve středu přivítá doma svého manžela, se kterým rok nežila, a musí se to znovu začít učit. A Helena během pátku konečně uvěří, že by mohla zapomenout na rozvod a znovu se zamilovat. Události těchto všedních dní je vrhnou do takových turbulencí, že ani jedna z nich večer před víkendem netuší, jak bude její život vypadat v neděli. Je to román o radostech, které nejde prožít bez odvahy, o nekonečném boji o rodinnou harmonii a o náctiletých snech, pro které je třeba riskovat.

Přehled dalších oceněných nejprodávanějších knih za rok 2023:

Překladová beletrie pro dospělé

Robert Bryndza: Tíživé ticho

Kuchařky

Josef Maršálek, Tereza Bebarová: Buchty po ránu

Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé

Alena Činčerová, Barbora Jarošová Kinská: Modrá krev

Literatura pro děti a mládež

Jeff Kinney: Deník malého poseroutky Škola na odstřel

Sportovní publikace

Václav Tichý, Zdeněk Pavlis: Panenka

Nejprodávanější audioknihy

Jo Nesbø: Zatmění, načteno Davidem Matáskem

Nejposlouchanější audioknihy v Audioteka Klubu

Petr Kolečko: Tirák, načteno Jakubem Prachařem, Janou Strykovou a řadou dalších interpretů

Biografie

Martin Moravec: Marek Dvořák – Mezi nebem a pacientem

Erotická literatura

Sharon Page: Karmín

Další informace a fotografie z letošního i předchozích ročníků naleznete na www.ceskybestseller.cz.