Kapela Jamaron v novém singlu a videoklipu Smrt nás nerozdělí vzpomíná na kamaráda a baskytaristu Filipa Karlíka

Jak se vyrovnat s nečekanou a tragickou smrtí člena kapely? Který je zároveň kamarádem, se kterým vás pojí hodiny a hodiny společných zážitků na turné nebo při skládání, zkoušení a natáčení písniček? Zda a jak dále vůbec koncertovat? Jak společné chvíle připomenout? To vše řešila kapela Jamaron poslední půl rok od zářijové tragické smrti svého kamaráda a baskytaristy Filipa Karlíka. A tak vedle koncertů, kde ze záznamu zní Filipovy hudební party a místo pro baskytaru zůstává prázdné, nyní přichází kapela s novým singlem a videoklipem pojmenovaným Smrt nás nerozdělí. Smutným paradoxem je, že hudbu složil právě Filip Karlík a kompletní text včetně názvu dopsal Jakub Dostál v létě minulého roku krátce před Filipovou smrtí. Píseň, která se díky tomu stává silnou vzpomínkou i poctou, ve videoklipu vedle koncertních záběrů z pražského Café V lese doplňují působivé archivní materiály ze společně strávených chvil. Singl je k poslechu zde, videoklip ke zhlédnutí zde. Písničku mohou fanoušci slyšet také při aktuálním českém turné.

Smrt nás nerozdělí je poctou i vzpomínkou. A je neuvěřitelné a velmi smutné, že píseň byla napsaná bez jediné změny ještě před tragickým úmrtím Filipa.” zdůrazňují na úvod společně členové kapely Marie Dostálová, Jakub Dostál, Ondřej Dostál a Václav Hejda.

Filip je autorem hudby. Již rok a půl měl vytvořenou demoverzi, na kterou v létě 2023 napsal Jakub Dostál text včetně názvu. Nevíme, jestli je to náhoda nebo osud, ale je to nesmírně hluboký, deprimující a smutný fakt, ze kterého si možná máme vzít právě ono sdělení - Smrt nás nerozdělí. Patrně každý se s tím v životě setkal a možná mu právě tato píseň dá možnost se vyrovnat se ztrátou blízké osoby.” říkají členové. O mix a mastering písně se postaral Damián Kučera, producentem je Filip Karlík a text složil Jakub Dostál.

Ve videoklipu, který vznikl na začátku roku 2024, je využita řada fotografií a videozáběrů s Filipem Karlíkem. „Videoklip jsme se rozhodli natočit jako vzpomínku na Filipa, a to s naším osvědčeným kameramanem a režisérem Tomášem Tejklem v Café V lese a zařadit do něj naše společné záběry s Filipem,” vysvětlují členové.

Vedle nového singlu se kapela na podzim po dlouhém přemýšlení také rozhodla pokračovat v turné - s basovými party Filipa, které on sám v minulosti ve studiu nahrál. Bylo to nesmírně těžké, hluboké a silné. Připomnělo nám to fakt, že nic na tomto světě není samozřejmé a věčné, ačkoli je nám třeba dvacet pět let a domníváme se, že máme celý život před sebou.” připomínají členové Jamaronu. Fanoušci nás nesmírně podpořili. Atmosféra a energie byly neopakovatelné. Bohužel, pouze se záznamy Filipovy baskytary,” dodávají.

Píseň Smrt nás nerozdělí je, jak zdůrazňuje kapela, zatím jen velmi vzdálenou předzvěstí” nové desky. „Rozhodli jsme se pokračovat cestou singlů a posléze je zarámovat deskou. Fanoušci se v tomto roce tak mohou těšit na dva až tři další singly,” líčí své plány kapela. Tři nové klipy, jarní a podzimní turné, přes třicet letních festivalů a hlavně přiblížit fanouškům naši kapelu na nově vzniklém Patreonu, který sdružuje náš Fan Club,” uzavírají členové.

Jamaron v současné době můžete slyšet do května na koncertech po celé České republice - v Jablonci nad Nisou, Rakovníku, Českých Budějovicích, Táboře, Olomouci, Svitavách, Havlíčkově Brodě, Havířově, Plzni, Pardubicích, Kutné Hoře s open-air vrcholem 28. května v pražské Občanské plovárně.

Kapelu Jamaron (čti „Džamaron“) založili v roce 2013 sourozenci Jakub, Marie a Ondřej Dostálovi, proto tedy JaMarOn. Sourozenecké trio doplňují bubeník Václav Hejda a baskytarista Filip Karlík. Od svého vzniku vydala skupina demo EP V Obraze a tři studiová alba - Nahá, DOMA a nejnovější Generace, které vyšlo v březnu 2022.

https://www.jamaron.cz/