Kalendář Nadace Anežka pro rok 2024 vás zaujme, potěší i pobaví

Unikátní charitativní kalendář Nadace Anežka vznikl díky vstřícné spolupráci všech zúčastněných. Jeho autorkou je známá fotografka Lenka Hatašová a světlo světa zřel i díky spolupráci Knihy Dobrovský. Nevznikl by samozřejmě, kdyby se nepřidala celá řada známých osobností českého kulturního světa, která propůjčila svou tvář uměleckým fotografiím pro jednotlivé kalendářní měsíce roku.

V kalendáři najdeme Adélu Gondíkovou a Jiřího Langmajera, Václava Noida Bártu a Elišku Bártovou, Jaroslavu Obermaierovou, Aleše Hámu, Mariana Vojtka, Davida Gránského a Nikolu Gránskou, Vojtu Drahokoupila, Jana Toužimského, Roberta Urbana, AdéluBittnerovou (ředitelku zdravotní sekce a jednatelku Cortex Neuro Centre), MUDr. Moniku Frydrychovou, Veroniku Krejzovou a Pavla Višňovského (tým Nadace Anežka) a titulní stranu samozřejmě zdobí zakladatelé nadace manželé Michaela a Jiří Štikovi s dcerou Anežkou.

Křest historicky prvního kalendáře Nadace Anežka se uskutečnil na začátku adventu a nesl se v duchu vánočních trhů na nádvoří The Mozart Prague Hotel. Křtem provedla Radka Fišarová, která společně s Míšou Gemrotovou (Štikovou) na závěr přidala i krásnou vánoční koledu.

Kmotry kalendáře byli nejen zakladatelé Nadace Anežka Míša Gemrotová (Štiková) s manželem Jiřím Štikou, ale také autorka fotografií Lenka Hatašová, zástupce Knihy Dobrovský Petra Dobrovská, naturopatka  a majitelka Levandulového údolí Helena Neumanová, majitel ANNOVINO Jindřich Sobota a samozřejmě i vybraní aktéři samotného kalendáře Marian Vojtko, Václav Noid Bárta, Robert Urban, Vojta Drahokoupil, Adéla Bittnerová, MUDr. Monika Frydrychová, Veronika Krejzová a Pavel Višňovský.

„Focení s Lenkou Hatašovou bylo skvělé, spolupracoval jsem s ní už několikrát, a i ten orel, kterého máme na fotce s Eliškou, skvěle spolupracovat,“ svěřil během křtu s humorem sobě vlastním Václav Noid Bárta a dodal: „Děkuji za krásné fotky. A děkuji Míše a Jirkovi za přizvání do tohoto projektu. Je to obdivuhodné, že i když mají svoji dceru Anežku, s kterou mají tolik práce, tak i přesto mají sílu rozdávat tu lásku a pomoc dál.“

Vojta Drahokoupil si nemohl vynachválit spolupráci s ptáčky při focení. Což byla samozřejmě opět nadsázka, protože zvířata byla na fotky přidána pomocí unikátní technologie umělé inteligence. „Lenka Hatašová byla za 28 let první člověk, který mě vyfotil tak, že se mi to líbilo a za to moc děkuji. A ti ptáčci byli taky moc v pohodě a spolupracovali bez problému.“

Na křtu nechyběl ani muzikálový kolega Míši Gemrotové (Štikové) herec a zpěvák Vojtěch Urban. „Já jsem moc rád, že mě Míša s Jirkou přizvali. Já mám navíc Míšu moc rád jako kolegyni, takže ta radost byla o to větší. Byla to pro mě čest stát se jednou z tváří tohoto kalendáře. S Lenkou Hatašovou to byla další milá spolupráce. A celkově si myslím, že na tom kalendáři pracovala spousta milých lidí.“

Velkým přítelem manželů Štikových je Míšin kolega Marian Vojtko. Proto ani on v tomto projektu nemohl chybět. „Děkuji mojí úžasné kamarádce a skoro rodině Míše a jejímu manželovi. A děkuji Lence Hatašové, že mi vybrala tak krásnou opici, která se mi podobá. A držím palce malé Anežce Štikové, ať to všechno dobře dopadne a Nadaci Anežka budeme nápomocni, jak budeme moci,“ pronesl s humorem a zároveň velkou dávkou empatie majitel jednoho z nejkrásnějších hlasů v Čechách.

Kalendář Nadace Anežka 2024 vznikl hlavně proto, aby fungoval jako vzpomínka na její založení. „Účast přislíbila celá řada známých částí a já jsem si říkala, že to bude krásná památka pro všechny, kteří se na vzniku nadace podepsali. Pro kalendář jsme se rozhodli, protože jsou to krásné umělecké fotky, které si všechny ty české ikony, které nás podpořily, zaslouží,“ svěřila Míša Gemrotová (Štiková). Volba fotografky byla jasná na první dobrou. „Nenapadl mě nikdo jiný než Lenka Hatašová. Nejsem typ, který se umí fotit, a i přesto mám od Lenky vždy skvělé fotky. Je to nejen fenomenální fotografka, ale navíc je pro mě Lenka velmi blízký člověk, a to je důležité,“ dodala maminka dvouleté Anežky.

Nadace Anežka společnou silou lidí pomáhá rodinám překonávat handicap. V současné době pomáhá hlavně hendikepovaným dětem do osmnácti let, následně do své pomoci zahrne i dospělé. Jedním z hlavních cílů Nadace Anežka je také podpora duševního zdraví nejen dětí, ale i jejich rodin. Počítá i s podporou výzkumů lékařů. „Když držíme spolu, vytváříme sílu schopnou překonat i nejtěžší životní výzvy,“ říkají manželé Štikovi.

Kalendář je možné zakoupit na www.nadaceanezka.cz nebo v Knihy Dobrovský. Výtěžek z prodeje bude věnován na činnost Nadace Anežka, tedy na pomoc potřebným dětem s hendikepem.

Velké poděkování patří partnerům kalendáře a slavnostního křtu, kterými se stali The Mozart Prague Hotel, Levandulové údolí, ANNO Vino, Herbal World, Anežka Juhová – designérka a šperkařka, řezbář Lukáš Petříček, Dílny tvořivosti a Svítící písmena.