Upečte si kváskový chléb z kvalitní mouky od Probio!

Kváskový chléb zvládnete upéct i doma. Co je však důležité, je mít kvásek, který snadno připravíte. Stačí vám opravdu jen mouka, voda a sůl. Nejpodstatnější je kvalitní mouka a nejlépe v biokvalitě. My můžeme jen doporučit PROBIO z Velkých Hostěrádek. Veganský, bezlaktózový chléb připravíte za 20 minut bez kynutí a pečení.

Ingredience na 1 bochník
Rozkvas:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 250 g žitné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
  • 250 ml odstáté vlažné vody

Těsto:

  • 550 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté PROBIO
  • 300 ml odstáté vody
  • 20 g mořské soli
  • 7 g kmínu

Postup:

Večer před pečením si připravte rozkvas. V míse smíchejte kvásek, mouku a vodu. Přikryjte talířem/ poklicí a nechte 12 hodin pracovat. Druhý den nezapomeňte odebrat do skleničky lžíci kvásku na příští pečení a uložte jej do lednice. Do mísy přidejte mouku, vodu, sůl a kmín. Důkladně promíchejte a uhněťte těsto. Nechte jej přikryté v míse kynout asi 2 hodiny. Na pomoučený vál vyklopte těsto, znovu jej prohněťte a zpracujte bochánek, který vložte do moukou vysypané ošatky. V ošatce nechte přikrytý cca 1 hodinu kynout. Troubu rozpalte na 250 ˚C i s plechem a pečicím papírem, na spod trouby můžete dát kastrolek nebo plecháček s vodou pro měkčí kůrku. Chléb vyklopte na rozpálený plech. Pečte 10 minut na 250 ˚C, potom na 200 ˚C asi 35-40 minut. Chléb nechte zchladnout na mřížce.

Zdobeného bochníku dosáhnete nařezáním chleba žiletkou. Z ošatky jej vyklopte nejprve na sázecí lopatku/moukou vysypaný karton, žiletkou nařežte různé tvary a pak vsaďte na rozpálený plech do trouby.