Máte rádi maso, ale občas potřebujete nějaké odlehčené bezmasé jídlo? Nebo jste zatvrzelými vegetariány? Právě pro vás máme speciální recept netradičních kombinací a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Další „kuriozitou“ je příprava hlavní suroviny. Zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť. Zelnou pochoutku perfektně podtrhne lehce pikantní omáčka z moštu, cideru a másla. Nesmí chybět ani vlašské ořechy, a pokud máte rádi křen, přidejte ho také.
Počet porcí: 3 porce
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 1 hlávka bílého zelí (cca 1,5 kg)
- 350 ml jablečného moštu
- 200 ml jablečného cideru
- 2 lžíce másla
- 80 g hráškových výhonků
- 90 g vlašských ořechů
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
- V kastrůlku svaříme jablečný cider, na poloviční množství, aby se vypařil alkohol.
- Potom přidáme jablečný mošt a necháme 10 minut vařit.
- Kastrůlek odstavíme ze sporáku a vyšleháme s máslem.
- Zelí rozkrojíme na 6 kousků a opékáme na rozpálené pánvi s olivovým olejem a lžící másla, dokud se nám lehce nepřipálí z obou stran.
- Opečené zelí posolíme a přelijeme hotovou omáčkou.
- Na talíři zelí zastrouháme vlašskými ořechy, přidáme hráškové výhonky, a pokud máte rádi křen, všechno to nakonec křenem zastrouhejte.
Zdroj a foto: Akademie kvality