Vlasy v domácí péči

Karanténa a uzavřené kadeřnické salony se neblaze podepisují na našich vlasech. Barvy vlasů ztrácejí lesk, objevují se odrosty, střih vlasů už není tak precizní a vlasům nejsme schopny dopřát profesionální péči. Martina Malinová ze salonu Hair by Martina přináší několik rad, jak o vlasy pečovat bez kadeřníků a co rozhodně nedělat.

Jak docílit toho, aby barva na vlasech vydržela co nejdéle?

Základem je dobře zvolená profesionální péče o vlasy, především vhodný šampon a kondicionér, na který bychom nikdy neměli zapomínat, vlas uzavře a prodlouží trvanlivost barvy. Na kratší trvanlivost barvy mohou mít vliv také vysoké teploty: žehlička, kulma nebo fén. Pokud se bez nich neobjedete, používejte vždy termoochranu.

Jak maskovat odrosty a šediny, když jsou zavřená kadeřnická studia a nechceme vlasům ublížit?

Určitě nepoužívejte barvu z drogerie, můžete způsobit víc škody než užitku. Pokud potřebujete zakrýt bílé vlasy, vhodné jsou barevné pudrové spreje, které se dají koupit v několika barevných odstínech. Ideální jsou ty ve spreji, pouze je nastříkáte na suché vlasy od pěšinky, které se pak krásné zabarví a vydrží do dalšího mytí. Blondýnky to mají bohužel horší, tím nezbývá nic jiného než vydržet, až se otevřou kadeřnické salony.

Jakou péči bychom měly vlasům dopřát, aby byly zdravé a lesklé? 

S péčí by měl vždy poradit kadeřník, dle diagnózy vlasu vybere ideální produkt. I nyní mi volají nebo píší klientky, protože jejich vlasy znám, tak dokáži poradit i na dálku. Základem je používat kvalitní šampon a kondicionér. Nedoporučuji používat nic z drogerie: tyto produkty obsahují silikony, které jsou nerozpustné ve vodě a vlasy se zalepí. Důležité je také správné mytí vlasů: neměli bychom vlasy drhnout nebo cuchat, ale umýt pokožku a vlasy pak jen uhlazovat. Do ručníkem vymačkaných vlasů aplikujte kondicionér a nechte jej minimálně 2 minuty působit. Jednou týdne si dopřejte vlasovou masku. Nikdy nechoďte spát s mokrými vlasy, vlasy rozčesávejte opatrně, vždy od konců.

Doporučujete, aby si ženy samy zastřihovaly konečky vlasů?

Rozhodně ne! Nejen, že střih pravděpodobně nebude držet, ale vlasům tím rozhodně nepomůžete. Záleží i na kvalitě nůžek, nůžkami na papír vlas „přežvýknete“ a bude opět brzy roztřepený. Bohužel to platí i pro nůžky z drogerie. Kvalitní kadeřnické nůžky jsou velmi nákladné, vyrobené z kvalitní oceli a jsou velmi přesné.