Co nesmí chybět ve výbavě začínajících korálkářů a kutilů?

O tom, že jsou Češi národem kutilů a rukodělných tvůrců, není pochyb. Právě proto u nich stoupá zájem o DIY (do it yourself – udělej si sám) výrobu šperků, módních doplňků i bytových dekorací. K tomu, aby byl výrobek dokonalý, je třeba především fantazie, kreativita a trocha šikovnosti. Co je ale nezbytné, je kvalitní vybavení. 

Korálkování je v Česku velmi oblíbený způsob výroby šperků a originálních módních doplňků. Češi navíc z korálků rádi vyrábějí bytové dekorace a v předvánočním období jsou velmi populární korálkové vánoční ozdoby. Začátečníkům se může zdát práce s korálky složitá, na trhu ale existuje řada pomůcek, které jim práci s korálky usnadní. „V naší nabídce najdou zákazníci vše potřebné k výrobě šperků, domácích dekorací nebo třeba vánočních ozdob. Vhodné jsou jak pro začátečníky, tak i pro zkušené korálkáře. Koupit je možné například ruční brusky a pilníky, ruční vrtačky na šperky, hořáky a horkovzdušné pistole, tavné lepicí pistole, lupy a světla, sady nářadí, bižuterní nůžky a ulamovací nože, bižuterní ketlovací kleště, pinzety, lepidla na bižuterii a spoustu dalšího,“ vyjmenoval Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Korálkářská výbava nemusí ale nutně sloužit jen při výrobě šperků. Často je skvělým pomocníkem i pro domácí kutily. Základním vybavením každého korálkáře, ale i dílny jsou kleště. „Bižuterní ketlovací kleště a pinzety jsou naprostým základem a neměly by minout žádnou korálkovou výbavu. V naší bohaté nabídce naleznete kvalitní bižuterní kleště kulaté, ploché, štípací, kombinované, kleště na zamačkávací rokajl, ale také šikovné bižuterní nůžky. Jejich nylonové čelisti zajistí ochranu zpracovávaného materiálu šperku. Pinzety zase pomohou k uchopení menších komponentů. Najdete zde jak pinzetu z nerezové oceli, která je odolná proti korozi, tak set čtyř pinzet s různými tvary,“ popsal Martin Stibor.

Češi se pouštějí čím dál častěji i do výroby osobitých bytových dekorací. Vrtačka, bruska nebo plynový hořák – to vše by v domácí dílničce nemělo chybět. „Velmi populární je výroba z křišťálové pryskyřice, ze které lze vyrobit vedle šperků například i dekorativní svícny nebo tácy. Zejména začátečníkům se ale stává, že se jim během tvoření objeví ve výrobku vzduchové bublinky. To snadno vyřeší horkovzdušná pistole nebo plynový hořák. K tomu, aby bublinky praskly, stačí horkovzdušnou pistolí jemně a opatrně přejet přes ještě nehotový, nezatvrdnutý výrobek v tekutém stavu. Spousta korálkářů si korálky nekupuje, ale vyrábí si z různých materiálů vlastní. Často ale přemýšlí, jak v nich udělat dírku, aby jim hotový korálek nepraskl. Ideálním pomocníkem je speciální ruční vrtačka s výměnnými nástavci, hodí se pro vrtání například do křišťálové pryskyřice nebo polymerových hmot. Jak dodat finálnímu výrobku lesk vyřeší ruční bruska s výměnnými nástavci. Ta se hodí nejen k vyleštění křišťálových výtvorů, ale také na broušení, vrtání otvorů do silnějších materiálů a k frézování,“ řekl Martin Stibor.

Sychravé podzimní dny jsou k domácímu tvoření jako dělané. Pro výrobu originálních bytových doplňků je nepostradatelným pomocníkem tavná pistole. „Tavné pistole jsou jednou z nejoblíbenějších pomůcek při výrobě domácích dekorací. Tavné lepidlo v tyčince, které se rozpouští tím, že se vkládá do zásobníku pistole a uvolňuje se pomocí praktické páčky, která lepidlo dávkuje, je vhodné na většinu materiálů a často vydrží i větší zátěž. Výhodou je také to, že pokud jste zalepili, co jste neměli, ze spousty materiálů jej po zaschnutí můžete opatrně strhnout a začít lepit znova. Pokud se vám nehodí transparentní lepidlo, protože chcete lepit barevné materiály, tavné tyčinky u nás najdete i v barevných variantách, a dokonce i se třpytkami,“ vyjmenoval Martin Stibor.

Pomalu se blíží čas, kdy bychom měli začít přemýšlet nad vánočními dárky. Velké oblibě se těší ty vlastnoručně vyrobené. Díky gravírovacímu peru vytvoří originální dárek i úplný začátečník. „Gravírování nikdy nebylo víc dostupné než teď. Díky speciálnímu gravírovacímu mikroperu lze obyčejný šperk přetvořit na osobní medailon. Stačí podržet tlačítko a rychlé vibrace v hrotu pera se postarají o to, aby se do materiálů, jako je bižuterní kov, dřevo, plast nebo sklo, vyryl požadovaný ornament nebo věnování. Právě vánoční dárky s věnováním, osobním vzkazem nebo jen jménem obdarovaného jsou velmi populární. V minulosti bylo k jejich výrobě nutné navštívit specializované prodejny, kde za nemalou částku do konkrétního předmětu vzkaz vyryli. Dnes už je možné vše udělat z pohodlí domova,“ řekl Martin Stibor.

Šperkaři a kutilové začátečníci zpravidla nevědí, jaké vybavení si pořídit. Pro ně jsou tu hotové sady nářadí, kde najdou vše, co budou k tvoření i drobným domácím opravám potřebovat. „Korálkování, šperkařství nebo zkrášlování bytu je zpravidla doménou žen, proto jsme se rozhodli do nabídky zařadit sadu, která obsahuje nejen celou řadu praktického nářadí, ale lahodí i ženskému oku. Extol Lady jsou velmi populární sady nářadí a další jednotlivé produkty, které jsou vyrobeny v krásné růžové barvě. Edice pro ženy nabízí například ulamovací nůž, tavnou pistoli nebo speciální sady nářadí v praktickém penále nebo kufříku, kde nechybí šroubováky, štětce, kladivo, ráčna, kleště, metr, svítilna a další velmi praktické pomůcky jak na výrobu šperků, tak do domácnosti. Tyto zvýhodněné a vizuálně krásné sady nabízí průřez nejdůležitějším nářadím, díky kterému si poradíte skoro se vším. Specializované kufříky a penály s nářadím obsahují velmi kvalitní a obsáhlou výbavu, se kterou lze snadno opravit nejen rozbitý šperk, ale také například utáhnout šroubky na nábytku a spoustu dalších věcí,“ uzavřel Martin Stibor.